O stațiune unică

Obiective turistice

Layer
Layer
Layer
Layer
Layer

Județul Brăila este un important centru turistic și balneoterapic, oferind turiștilor multe posibilități de a vedea locuri pitorești specifice câmpiei cât și Luncii Dunării. Turiștii pot vizita atât stațiunea cât și împrejurimile sale, dar și o serie de obiective turistice din municipiul Brăila.

tradiții și obiceiuri

Mânăstirea
Lacu Sărat

Mănăstirea Lacul Sărat este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă – clopotniţă de 24 metri. Interiorul bisericii este decorat cu icoane pictate din secolul al XIX-lea.

Mănăstirea Lacu-Sărat şi-a început existenţa la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian al Dunării de Jos a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii noii mănăstiri.

La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica şi s-a binecuvântat corpul de chilii al mănăstirii. În Documentul de sfinţire se precizează: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a ales loc în centrul parcului staţiunii balneoclimaterice Lacu-Sărat, oraşul Brăila, şi s-a întemeiat pe el mănăstire, căreia i s-a oferit drept hram protector pe Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor.

Layer

Astfel, într-o localitate binecuvântată de Dumnezeu cu daruri natural vindecătoare, în vecinătatea centrului de tratament balneoclimateric, tămăduitor al suferinţelor trupeşti, se alătură centrul spiritual de vindecare a durerilor şi bolilor sufleteşti, Sfânta Mănăstire „Sf. Pantelimon“, ca astfel bolnavii să devină şi pelerini spre mângâierea lor duhovnicească, spre întărirea în credinţă si spre mai multă nădejde în mila şi ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, „Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., dar şi prin vizita SS Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ este astăzi o oază de rugăciune şi de reculegere duhovnicească pentru monahii, dar şi liman sufletesc pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea bisericii se află, în prezent, în curs de finalizare lucrările la noul corp de chilii, care va avea şi rol de centru social şi filantropic.

Layer

a fost ridicată în anul 1863 și a avut permisiunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru înfiintarea ei

Biserica Greacă “Buna Vestire”

Biserica este renumită prin deținerea unui izvor natural, cu proprietăți vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii, acesta închizându-se într-o fântână, deasupra lui fiind construit Sfântul Altar. Izvorul se găsește la o adancime de 15 metri și este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma țâsnește și suprafața apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoții deschid fântâna și mulți bolnavi vin din toată țara să primească agheasmă având nădejdea și credința că se vor vindeca. Avram Ioannidis din Prusa a fost arhitectul bisericii, proiectând-o în formă de cruce înscrisă, cu o clopotniță înaltă pe fațada bisericii.

Materialele de construcție au fost aduse din străinătate iar lucrările au fost făcute de mai multi meșteri italieni. În arhitectura bisericii domină elemente antice elene, gotice și renascentiste, combinate cu stilul neoclasic.

a fost cunoscută în secolul al XIX-lea sub numele de Grădina Împărătească

Grădina Mare

Ocupă o suprafaţă de 6 ha de-a lungul malului înalt al Dunării. Grădina Mare sau Grădina Publică se află în zona dinspre Vadul Schelei și de-a lungul vremii a fost numită în mai multe feluri: Grădina Pașei în timpul ocupației otomane când Brăila era garnizoană turcească, Grădina Belvedere, numită „Belvedere” datorită priveliștii admirabile spre Dunăre, baltă și Munții Măcinului iar mai apoi Grădina Mare.

Principalele puncte de atracţie ale Grădinii publice sunt: Casa Memorială Panait Istrati, Chioşcul Muzicii şi Castelul de Apă. În Grădina Publica a Brăilei, are loc tradiționalul festival al florilor. Consiliul Județean Brăila organizează anual “Festivalul Florilor de Toamna”. Casa Memorială Panait Istrati a fost amenajată în fosta locuinţă a grădinarului, aici vizitatorii pot vedea masa şi instrumentele de lucru, biblioteca şi unele din obiectele ce i-au aparţinut scriitorului brăilean.

Chioşcul Muzicii aparţine arhitecturii urbane moderne, îmbinând organic structura metalică, ornată în stil Art Nouveau, ce susţine cupola, în mijlocul căreia tronează lira. Castelul de Apă a fost ridicat între anii 1912 şi 1913, ca o construcţie modernă formată din centuri şi contraforţi, ce îmbracă la exterior rezervorul cilindric de 2000 mc. În anul 1982 , construcţia a primit destinaţia de spaţiu pentru alimentaţia publică. Cu această ocazie s-a demontat cupola originală şi stâlpii interiori de susţinere ai rezervorului, s-au ridicat două turnuri cilindrice amplasate simetric, dotate cu scări exterioare şi ascensoare.

Layer

una dintre comorile orașului

Muzeul Brăilei

A fost înființat în 1881, sub conducerea regelui Carol I. În cadrul muzeului, turiştii pot vedea vase și reprezentări figurative ce aparţin neoliticului, piese de podoabă și prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormântului de la Găvani, atelierul unui bijutier de la Grădiștea, vase de sticlă romane. Muzeul cuprinde secţiuni de istorie, arheologie, artă, ştiinţe ale naturii şi etnologie. Muzeul găzduieşte cărţi vechi și rare, manuscrise și documente, fotografii de epocă și clișee pe sticlă.

un loc deosebit pentru promenadă

Esplanada Dunării

Este compusă dintr-un ansamblu deosebit de fântâni arteziene dintre care atrage atenţia cea mai mare (Fântâna Cinetică), de forma unor palme, una dintre cele mai frumoase din România. Din primăvară și până în toamnă, poţi să te răcoreşti și să urmăreşti mişcarile inedite ale fântânii cinetice, având în acelaşi timp şi o perspectivă panoramică asupra Dunării.

Fântâna cinetică este printre primele monumente arhitectonice cu sistem de rotire. Localizată în centrul civic al orașului, fântâna este opera celebrului sculptor român Constantin Lucaci, denumit de mulți „al doilea Brâncuși”, realizată la Uzina Progresul din oțel inoxidabil, în perioada 1987 – 1988. Elementele ce definesc sculptura plină de vigoare a artistului sunt materialul, vibrațiile luminoase explorând suprafața polizată, mișcarea, sonoritatea, dar și proiectul în sine, cel al unei sculpturi de integrare urbană.

inima orașului

Piaţa Traian

Este în fapt Centrul Vechi al oraşului, de unde se deschid ca razele soarelui toate arterele acestuia. Piaţa datează din 1833, atunci fiind pavată cu piatră cubică. S-a numit iniţial Piaţa „Sfinţii Mihail şi Gavril” şi avea o suprafaţă de 11000 mp. În jurul ei sunt cele mai importante şi reprezentative instituţii ale Brăilei (Teatru Maria Filotti, Muzeul de Istorie ) şi tot de aici porneşte strada Regală un loc drag locuitorilor, cu construcţii ce amintesc de vremurile de altă dată.

Una dintre cele mai reprezentative construcţii ale oraşului este Ceasul Public din Piaţa Traian, ridicat în anul 1909, de către firma cehă Carol Sakar. Ceasul, este o piesă de mobilier urban rară, întrucât erau preferate orologiile din turnurile bisericeşti sau construcţii administrative, şi mai puţin ceasuri individuale. Construcţia are peste 11 m înălţime, fiind executată în stilul Artei anului 1900, orologiul având patru cadrane susţinute de o carcasă metalică, imitând un orologiu de interior. Construcţia lui s-a bazat pe donaţia testamentară a lui Petru Naum, care dorise ridicarea unui turn orologiu aferent Bisericii Sf. Mihail şi Gavril din aceeaşi piaţă. Încă din momentul instalării, Ceasul Public s-a constituit într-un punct de reper, a dobândit prestigiu şi a devenit simbol al modernizării urbane.

o instituţie de prestigiu

Teatrul “Maria Filotti”

Este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanentă. Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 şi este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional. Cu o istorie bogată şi impresionantă, Teatrul Maria Filotti este astăzi un teatru de repertoriu, cu o trupă de 26 actori, 2 regizori, 1 scenograf.

Repertoriul variat, alcătuit din piese ale dramaturgiei naţionale, precum şi din repertoriul universal, pus în valoare de regizori valoroşi precum: Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunză au contribuit ca teatrul brăilean să fie azi una dintre cele mai importante scene ale ţării. Domniilor lor se alătură tinerii creatori care au găsit în teatrul din Brăila spaţiul ideal pentru „înscenarea” temelor dramaturgiei contemporane – Radu Afrim, Radu Apostol, Sorin Militaru, Szabó Istvan, Radu Nichifor, Ilinca Stihi, Iris Spiridon, Alexandru Lustig.

Centrul Cultural Nicăpetre

Prima intenţie de constituire a unei colecţii publice de artă la Brăila se datorează colecţionarului Anastase Simu (1854 – 1935). El a donat în anul 1928, “scumpului …oraş natal Brăila”, 30 de lucrări de artă pentru a fi expuse în saloanele primăriei.

În 1938 primăria şi-a creat un serviciu cultural care a preluat Pinacoteca, dezvoltând patrimoniul acesteia. În anul 1950 Pinacoteca a devenit instituţie independentă căreia, în 1955, i s-a schimbat denumirea în Muzeu de Artă, integrat ca secţie de artă Muzeului Brăilei în anul 1967.

Centrul Cultural Nicăpetre a fost înfiinţat la 6 decembrie 2001, pentru a adăposti donaţia sculptorului Nicăpetre şi funcţionează în sediul fostei Case a Colecţiilor de Artă (1986-2001). Clădirea a fost sediul firmei Embiricos et Co. M.Embiricos a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni din Brăila. Armator şi negustor, făcea export de cereale şi import de cărbuni, deţinea o linie regulată de mărfuri între Anglia – continent şi Mediterana la porturile de la Marea Neagră şi dunărene. Deţinea linia regulată transatlantică Constanţa-New-York cu vapoare de lux şi liniile de pasageri Marsilia-Pireu, Salonic-Constantinopol-Varna. Era reprezentantul general al Societăţilor de navigaţie: Byron Steam-Ship Co. Ltd. Londra şi National Steam Navigation Co. Ltd. din Grecia.

Centrul Cultural Nicăpetre a fost redeschis pentru public în data de 12 noiembrie 2010, după ample lucrări de reabilitare.

rezervație naturală unică în Europa

Insula Mică a Brăilei

Insulă Mică a Brăilei este o rezervație zoologică și botanică naturală unde turiştii pot profita de ocazie pentru a se plimba cu vaporașul. Zona se aseamănă cu Delta Dunării şi se află la doar câţiva kilometri de Brăila. Insula este o oază de linişte pentru turişti, având un peisaj de vis, cu o biodiversitate specifică zonei de o bogăţie impresionantă.

În aria protejată sunt identificate peste 150 de specii de plante şi 200 de specii de păsări dintre care 60 % se află în zone forestiere. Natura aici este încă neatinsă pe alocuri, exploatarea turistică fiind menţinută sub control pentru a nu deteriora farmecul şi habitatul unor specii.