povestea stațiunii

Lacu Sărat

Image module

tradiție din 1900

Scurt istoric

Stațiunea Lacul Sărat se află în judeţul Brăila, în Câmpia Bărăganului pe raza localităţii Chișcani, la doar 5 kilometri distanță de municipiul Brăila. Staţiunea şi oraşul Brăila sunt legate prin intermediul unei linii permanente de tramvai ce datează încă din anul 1900 și printr-o linie de autobuz.

Lacul s-a format pe un vechi curs al Dunării şi este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă și contribuie la crearea unui loc relaxant, natural, potrivit pentru recreere. Adâncimea apei lacului este cuprinsă între 0,6 și 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafață de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare. Se pare că din descompunerea anaerobă a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, a rezultat o cantitate mare de iod în nămolul ce este folosit în tratarea a numeroase afecţiuni. Suprafața acestuia este de 1,72 kilometri pătrați.

Lacul Sărat își începe legenda de pe vremea lui Vlad Țepeș. Mult timp după povestea oștenilor și cailor domnitorului, care s-ar fi vindecat în apa din Lacul Sărat, proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă iar stațiunea balneară să devină un loc preferat atât pentru tratament, cât și pentru relaxare.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga, poeți și ziariști de renume alegeau stațiunea balneară pentru tratamentele cu nămol benefice pentru sănătate și pentru atmosfera sa boemă, relaxată. Principele Ferdinand a vizitat Lacul Sărat după o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila, iar Panait Istrati a descris în detaliu viața stațiunii în ultima sa carte, “Pasiuni la Lacu Sărat”.

1924,scrierile vremii o prezintă ca pe „o stațiune balneară cu foarte mare reputație în vindecarea bolilor reumatice prin marea eficacitate ce o are nomolul din lac. Vizitată anual de mii de oameni din întreaga țară, localitatea este înzestrată cu hoteluri, vile, restaurante, parcuri etc, are apă canalizată din orașul Brăila, precum și lumină electrică.